?xml:namespace>
בהמשך אותו יום, עזרתי לאיריס שנהגה בטרקטור לפתוח ערוגה של בטטה שהגיע זמן האסיף שלה ושוב הטרקטור מתקדם לאט ומאחור, בטטות ורודות וטריות נחשפות לראשונה לאוויר העולם, מונחות בשפע על האדמה הלחה. באותה תקופה הסתיים פרק לימודים ותל אביב בחיי ותהיתי מה יביא עמו הפרק החדש. השבוע סיימנו להוציא במשק את מחזור הבטטה השביעי מאז אותו יום.
אם גם אתם רוצים לגדל ירקות אורגניים, לגעת קצת באדמה הרטובה, להלן מספר טיפים שיעזרו לחקלאי גן הירק :
בחירת השטח – ירקות אוהבים אור והרבה. קצב התפתחות הצמח ובריאותו קשורים למנת האור שלה הצמח זוכה. חפשו את האזור הפתוח, אם אפשר בעל מפנה דרומי בו שעות האור ארוכות יותר. חפשו את האזור בו מפלס האדמה הוא העמוק ביותר ועד כמה שניתן מישורי, בשטח משופע תיווצר סחיפת אדמה שלא תאפשר גידול ירקות אלא על ידי בניית טרסה. קיומם של עשבי בר באזור בו בחרתם להקים את גן הירק מעידים על פוריות הקרקע. קיימות גישות מגוונות כיצד להתמודד עם אותם עשבים. בתהליך הטבעי עשבים אלו מסיימים את מחזור חייהם ומתפרקים בחזרה לאדמה ועל ידי כך מעשירים אותה בחומר אורגני טבעי ומקומי. רצוי לעבור על השטח עם טוריה, לאוורר מעט את שכבת הקרקע העליונה, ותוך כדי להצניע את עשבי הבר לאדמה. אם מדובר בכמות גדולה של עשבים, כדאי לרכז ערימה בצד ולהשתמש בחומר לחיפוי בין השתילים, המונע אידוי מים והתפתחות עשבים חדשים.
דישון - הקומפוסט חשוב מאוד להתפתחות הצמח הן מבחינת הזנה והן מבחינת הדברת מחלות. אם יש ביתי אז מה טוב. אם לא, ניתן להשיג במשתלות שקי קומפוסט במחירים סבירים. כמות, על העין, פחות או יותר חמישה ליטרים למטר רבוע. לאחר פיזור הקומפוסט, כדאי לערבב אותו עם שכבת האדמה העליונה.
בניית ערוגות – גישות רבות ומגוונות המתאימות לאנשים שונים בתנאים שונים. הדרך שבה אנו רגילים לעבוד במשק, היא יצירת ערוגה על ידי סימון תלמים בעומק של 10-20 ס"מ. התלמים תוחמים את הערוגה - עליה שותלים וזורעים את הירקות, והם חשובים מאוד לניקוז המים ומניעת הסחף מראש הערוגה בעונות הגשומות.
השקיה- צינורות טפטוף הינם הדרך היעילה והחסכונית ביותר להשקיית גן הירק. רצוי לבנות את המערכת בצורה שתאפשר משך השקיה שונה בערוגות השונות, שכן כל צמח צורך כמויות שונות בהתאם לקצב ההתפתחות והצרכים שלו. כעיקרון צמחים בעלי עלים רחבים כגון כרובית חסה ומנגולד צורכים יותר מים מבצל, שום וכרישה. בתכנון הגן כדאי להתחשב במיקום הירקות השונים בהתאם לצורכי ההשקיה השונים. מערכת ביתית לטיהור מים אפורים, תעזור מאוד לכיסו של זה שרוצה לגדל ירקות בעידן היטל הבצורת וכמובן תקל על מצוקת המים הכללית באזורינו.
שתילה- כל צמח והצרכים שלו. טבלה המפרטת מועדי שתילה וזריעה, מרווחים ועומקים, ניתן למצוא באתר המשק של איריס http://www.meshek.net/. זוהי הקריאה האחרונה למגדלי הירקות, החורף כבר כאן, הימים מתקצרים וכך גם שעות האור. למי שעוד רוצה לשתול ירקות, השבועיים הקרובים זה הזמן, אחר כך כבר כדאי לחכות לפברואר ושתילות האביב. במשק אנו שותלים השבוע כרוב לבן, כרוב אדום, כרובית, סלק, קולורבי ומגוון חסות. זהו גם הזמן לזרוע פול ואפונה שניתן לגדלם כגידולי בעל, כלומר, רק על מי גשמים. אמצע נובמבר הוא גם הזמן בו זורעים בשדות הפתוחים את החיטה שתקצר בשבועות.
גידול וקטיף – בחרנו שטח, דישנו, תיחחנו, שתלנו והשקינו. עכשיו צריך לעקוב אחר התפתחות הצמח ולעזור איפה שאפשר. עישוב, דילול, השלמות, תוספת דישון, השקיה סדירה, מילה טובה ושיר. או במילים אחרות, קחו אחריות וספקו לילדיכם את התנאים הטובים ביותר להתפתחות טבעית ובריאה. בגינון הסיפוק הוא כמעט מידי ואת התוצאות ניתן לראות כבר אחרי חודשיים שלושה. לא הצלחתם בפעם הראשונה? לא נורא, נסו שוב, גם אתם תשתפרו וגם האדמה בונה את עצמה ונהיית פורייה יותר ממחזור גידול אחד לאחר.
עד כאן, על קצה הקלשון, איך לעשות זאת בבית. לפרטים ומידע נוסף ניתן לפנות לחקלאי המשק החביבים או לחכות לטור הבא... שיהיה לכולנו חורף גשום בחוץ וחמים בפנים, להשתמע.