עלי שקד
האביב של זוהר

מאת: זהר ירון רוזנפלדר

"כי הנה הסתיו עבר הגשם חלף הלך לו, הניצנים נראו בארץ עת הזמיר הגיע וקול התור נשמע בארצנו". (שיר השירים א' יא')

בעברית קדומה, סתיו משמעו חורף ואכן החורף חולף הולך לו ובפתח האביב. את זמיר זמורות הענבים סיימנו בחודש פברואר ועתה העת לגיזום הנשירים בהם התפוח, האגס, האפרסק והשזיף.

 

(לחץ לכתבה המלאה)

"כי הנה הסתיו עבר הגשם חלף הלך לו, הניצנים נראו בארץ עת הזמיר הגיע וקול התור נשמע בארצנו". (שיר השירים א' יא')

בעברית קדומה, סתיו משמעו חורף ואכן החורף חולף הולך לו ובפתח האביב. את זמיר זמורות הענבים סיימנו בחודש פברואר ועתה העת לגיזום הנשירים בהם התפוח, האגס, האפרסק והשזיף.

בתחום גידול הירקות עונת האביב כעונת מעבר מתאפיינת בהמשך קטיף ירקות החורף, זריעות ושתילות של ירקות אביב וכמובן הכנת ערוגות לירקות הקיץ בהם חציל, תפוח אדמה, פלפל, עגבנייה, תירס, דלועים ועוד רבים וטובים. פרטים לגבי מה, מתי ואיך באתר המשק של איריס http://www.meshek.net/

איך מתמודדים עם מזיקים? קיימות גישות מגוונות להתמודדות עם הבעיה. בחקלאות הקונבנציונלית/ כימית, מרססים ברעלים קוטלי מזיקים. בחקלאות האורגנית משתמשים בחומרים ידידותיים לסביבה בהם תכשירים קוטלים ומרחיקים על בסיס טבעי וכן הדברה ביולוגית המתבססת על יבוא של אויבים טבעיים המחסלים את המזיקים. השיטה בה אנו מתמודדים עם מזיקים בשדותינו מבוססת על איזון ביולוגי טבעי.

אז איך זה עובד? לכל מזיק, גדול כקטן, יש את האויב הטבעי שלו. את המכרסמים למשל טורפים הנחשים והעופות הדורסים. פרת משה רבנו אוהבת מאוד לאכול כנימות. ציפורים נהנות מזחלים ותולעים. צרעות טפיליות נוהגות להטיל את ביציהן בתוך גופן של זחלים וכנימות, המשמשים כפונדקאים עד הולדת הצרעה הצעירה, המותירה מאחוריה את קליפת אותו מזיק לשעבר וממהרת להטיל את ביציה בגופו של מזיק אחר. על מנת לאפשר לטבע לעשות את שלו עלינו להימנע מפעולות אשר עלולות להפר את האיזון הטבעי. כמובן שבעצם עיסוקינו בחקלאות אנו מתערבים במחזוריות הטבעית של האדמה והצומח, אך אם נעשה זאת מתוך התחשבות נוכל ליהנות מסביבה בריאה ומאוזנת, המהווה תנאי בסיסי לגידול צמחים בריאים בעלי יכולת התמודדות טבעית עם מחלות ומזיקים.

אז איך בכל זאת נמשוך את בעלי החיים הידידותיים לגינתנו? החיות השונות יגיעו באופן טבעי לסביבת מחיה בה ירגישו נוח, כלומר סביבת מחיה העונה על הצרכים הבסיסיים של כל חיה וחיה. הפתרונות נעים בין הותרת אזורי "פרא", לבין בניית בתי גידול המתאימים לחיות שונות. עץ למשל, הוא בית גידול טבעי לציפורים. פרחים הם מוקד משיכה לדבורים וחרקים, העוזרים לנו בין השאר בהפריית הירקות. שיח אלת מסטיק בעל סבך צפוף, משמש מקום מסתור לחיות קטנות ומועילות בהם חרקים, ציפורים קטנות וקיפודים. בריכת מים יכולה לשמש דגים וצפרדעים וכן להוות מקום לשתייה עבור יצורים אחרים. אצלנו במשק העמדנו תיבות קינון לבזים ותנשמות, תוך זמן קצר זיהינו בתיבה תנשמת וגוזלים. התנשמת היא ציידת לילה מופלאה ובתקופה בה היא מאכילה את גוזליה לא מומלץ להיות עכבר. מגוון ביולוגי עשיר הוא המפתח לקיום מערכת אקולוגית שלמה ומאוזנת המהווה כר אידיאלי לגידול ירקות בריאים ועמידים מפני מחלות ומזיקים ללא צורך בשימוש בחומרים המזיקים לאדם ולסביבה.

טופס פניה

Tivonet