עלי שקד
ניקוי כבד אביבי

מאת: אורי אפשטיין

"את שלושת חודשי האביב מכנים תקופת ראשית החיים והתפתחותם. הנשימות של השמיים והארץ מוכנות לתת חיים ,לכן הכל מתפתח ופורח...." (מתוך ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב- NEI CHIN.)

 

(לחץ לכתבה המלאה)

"את שלושת חודשי האביב מכנים תקופת ראשית החיים והתפתחותם. הנשימות של השמיים והארץ מוכנות לתת חיים ,לכן הכל מתפתח ופורח...." (מתוך ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב- NEI CHIN.)

האביב מסמל התחלה חדשה, מטבעו עולה בו האנרגיה כלפי מעלה, כמו הצמחים שפורצים מהאדמה אל השמש אחרי קור החורף. בכתבים הסינים העתיקים נאמר כי הכעס הוא הרגש שנובע מכיווניות זו של הצ'י (אנרגיית החיים) כלפי מעלה, מהעוצמה האקטיבית והאגרסיבית שקיימת באופן טבעי בתוך כל התחלה. הוא קשור לאלמנט העץ אשר מסמל את הפריצה מתוך האדמה, את הזריחה-האור הראשון,

שנולד מתוך הלילה החשוך.

בחיינו ניתן לראות התבטאות טבעית של האנרגיה האקטיבית הזו אצל פעוטות בתקופת הולדת כוחות הרצון(החל מגיל שנה וחצי) אשר מולידים רצון ראשוני לעצמאות. תקופה זו מתבטאת בבדיקת הגבולות המוכרים ובתסכולים רבים. דוגמא נוספת היא בתקופה יותר מאוחרת בחיים, סביבות גיל העשרה: גיל זה מלווה בכעס, תסכול ומרד בכל המוכר - כעס זה נובע מהרצון הטבעי לגלות את עצמי, את ייחודי, זהו תהליך חשוב ועוצמתי. שתי תקופות אלו חולפות ואם מאפשרים להן להתקיים יחד עם שמירה יציבה על גבולות, הן מובילות למימוש עצמי יותר שלם של האדם.

הכעס, בראייה זו, אם כן, הוא רגש טוב, חשוב, ואף הכרחי בתקופות וסיטואציות שונות בחיים. ניתן אף לראות את הכעס כרגש ששומר על החיים ומאפשר לי, כאדם, לשים גבולות ולעצור כל ניסיון פגיעה, השתלטות והכאבה אלי ולקרובים לי. לדוגמה: כעס של עובד\ת על בוס משפיל ומנצל בעבודה, או כעס של הורה על מורה בבית הספר שמתנהג/ת בחוסר סבלנות לילדים האיטיים בכיתה. אלו דוגמאות שלכל אדם יש נגיעה בהן. בכל פעם שעולה כעס יש בתוכו את הכוח ליצור את השינוי, לטמון זרע חדש - אם לא נאמין לפחד ונסכים להרגיש את הכעס ומה שהוא מביא איתו.

בגופינו, אלמנט העץ והכעס משויכים לכבד. הכבד אחראי על הזרימה התקינה של האנרגיה והרגשות בגוף ולכן חוסר איזון רגשי ישפיע עליו מהר ועלול לגרום להיתקעויות של אנרגיה בכבד, אשר יכולות להתבטא באופנים שונים כגון תסכולים, אלרגיות, אי שקט רב, תסמונת קדם ווסתית, כאבי מחזור חריפים, התקפות זעם, דיכאון ועוד.

הכבד מתפקד כמאחסן ושומר את הדם - אשר בו, כך נאמר - שוכנת נשמת האדם. כתוצאה מהקשר הקרוב שלו לדם בגופנו, הכבד מאוד מושפע ומשפיע הן על איכות הדם והן על כמותו. דברים אשר משפיעים לרעה על איכות הדם, ומקשים על הכבד בשמירה על זרימתו התקינה הם למשל-תזונה שומנית ועשירה לאורך זמן, שינה מועטה מדי ושימוש בתרופות.

דוגמאות לפתולוגיות אשר מושפעות או נובעות מבעיות איכות, או כמות של דם בכבד, בעיני הרפואה הסינית: כאבי ראש, סחרחורות, פתולוגיות שונות הקשורות לעיניים, אי סדירות של ווסת האישה, בעיות פיריון, בעיות עוריות ועוד.

בתקופתנו אנו, קשה עד בלתי אפשרי, לשמור על אנרגיית הכבד פתוחה וזורמת בכל עת, בגלל המתח הרב, האינטנסיביות של חיינו במערב וכל היוצא בזה- תזונה עשירה מדי, זיהום אוויר וכו'.

אחד הדברים שמאוד עוזרים לחיזוק הכבד וזרימתו היא תנועה: פעילות פיזית מכל סוג, בעיקר תנועה מהירה שמניעה ופותחת את זרימת הדם כמו ריצה, הליכה מהירה, אירובי וכל פעילות אחרת אשר מפעילה את הגידים והשרירים בגוף.

בתקופת האביב ניתן לעזור לכבד ע"י תזונה שמנקה אותו מרעלים ומיטיבה עם זרימתו, חשוב במיוחד לעשות זאת בעקבות התזונה העשירה המחממת שאנו אוכלים בחורף, בשילוב עם חוסר התנועה והכניסה פנימה שהחורף מביא איתו.

ניקוי זה אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל 18, אינו מומלץ לאנשים הסובלים ממחלה כרונית ללא ייעוץ אישי וכמובן אינו מומלץ בזמן הריון או אחרי לידה.

המזונות אשר נרצה להימנע מהם בתקופה זו הם מזונות שומניים, אוכל תעשייתי, מזונות אשר מכילים מזון מן החי, מוצרים אשר מכילים קפאין, סוכרים וקמחים - בייחוד לבנים.

דוגמאות למזונות המומלצים במיוחד לזמן ניקוי הכבד:

1.אורז מלא עגול/בסמתי בשילוב עם מאש מונבט מבושל.

2. טחינה עם לימון ופטרוזיליה.

3.סלט עם חסה, נבטים, עלים שונים כגון רוקט וגרגר נחלים, נבטים עם מעט אגוזים וחמוציות.

4. סלט סלק מבושל וחתוך לקוביות, או טרי מגורד, בשילוב קולורבי ומעט צנונית, ברוטב לימוני עם שמן זית ומעט מלח - מאוד טוב לניקוי הדם.

מבחינת שתייה-

1.תה סרפד הוא נפלא הן לשיתון וניקוי הגוף והן לחיזוק הברזל.

2.לניקוי יותר עמוק של הגוף ניתן להוסיף לסרפד גם גדילן מצוי ושן-ארי אשר יחד מהווים שילוש נהדר לניקוי הכבד מרעלים.

3.כוס של מים פושרים עם כף שמן זית וכפית מיץ לימון סחוט על הבוקר ימריצו את הכבד ואת המעיים.

*למי שמאוד קשה בלי מתוק, יעשה נכון אם יחזיק חמוציות ופירות יער לא ממותקים לעת הצורך.

גם סירופ מייפל אורגני או אגבה הם אפשרויות טובות יחסית לממתיקים.

*למי שקשה מאוד בלי קמח - קמח השיפון הוא טוב להנעת הכבד ובשילוב עם קמח כוסמין על בסיס מחמצת ניתן לאכול ממנו פרוסה-שתיים ביום.

מבחינת פירות, מומלץ בזמן זה לאכול בעיקר תפו"ע ירוק חמצמץ, 1-2 ביום, ולהימנע מפירות טרופיים למיניהם שנחשבים קרים וקשים לעיכול.

מתכון לתבשיל מאש חמצמץ-

מתחילים בהשריית המאש ללילה, מעבירים אותו למסננת ובמהלך יום-יומיים מטפטפים עליו מים כל כמה שעות בלי לערבב אותו.

מחממים מים + כף שמן זית במחבת ומקפיצים רצועות בצל ושום חתוך (לא יותר משן אחת קצוצה).

מוסיפים גזר פרוס דק וענף סלרי קצוץ, מקפיצים כ-5 דק'. מוסיפים את המאש המונבט, מוסיפים מעט מים לפי הצורך, קצת מלח ומבשלים יחד כ 5-10 דק'.

חשוב שהירקות לא יהיו רכים מדי אלא מעט קשים. בסוף הבישול סוחטים פנימה מיץ של חצי לימון.

מומלץ לאכול יחד עם אורז מלא וטחינה חמצמצה.

בברכת אביב פורח ונעים,

אורי אפשטיין-מטפלת ברפואה סינית קלאסית

טופס פניה

Tivonet